Inmiddels heb ik als leerkracht op een basisschool een heel aantal jaren ervaring met rots en water. Op de school waar ik werk, verzorgt Ilse de lessen rots en water.
Een les begint altijd met de rots en water groet. Dit is een officieel moment waarbij het tonen van wederzijds respect van belang is.
Kinderen leren wat rots en water betekent. Beide eigenschappen heb je nodig, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt.
Bij het vormen van bijvoorbeeld een kring, vallen al dingen op die ik herken uit de praktijk in de klas. Sommige kinderen zijn afwachtend, anderen zijn haantje de voorste, weer anderen overleggen en stellen zich flexibel op. Vaak zie je tijdens eenvoudige oefeningen kenmerken die gunstig of juist belemmerend in het dagelijkse functioneren zijn. Hier kun je vervolgens op inspelen.
Ilse doet dat naar mijn mening zeer efficiënt en op een hele veilige en kindgerichte manier. Elk kind mag zichzelf zijn en elk kind mag leren.
Zo leren kinderen door middel van diverse oefeningen onder andere om na drukte weer rustig te worden, hun focus verbeteren, opkomen voor zichzelf, incasseren, omgaan met conflicten, grenzen aangeven, angst overwinnen, omgaan met teleurstelling en hun eigen kwaliteiten en valkuilen herkennen. Kinderen leren zowel individueel als in groepsverband. Ilse is gedurende de lessen hun coach.
De kinderen zien de oefeningen van rots en water als spelletjes. Ze hebben er plezier in maar ervaren ook wat (nog) moeilijk voor ze is. Elk kind leert bewust wat zijn eigen aandachtspunten zijn. Ook benoemen de kinderen zelf wat de lessen hen opleveren.
Natuurlijk is het van belang dat er een vertaalslag is van de rots en water training naar de dagelijkse praktijk. Als leerkracht vraag ik kinderen naar wat hen in een lastige situatie sterker maakt of wat ze nodig hebben. De oplossingen die kinderen zelf aandragen, zijn vaak zeer doelgericht! Rots en water werkt ook preventief.
Ik ben ervan overtuigd dat kinderen door middel van deze training vaardigheden leren, die van belang zijn voor het functioneren in onze maatschappij, zowel nu als later.